Kicsinek indult, világszintű kutatómunka lett
2016-ban néhány kutató elme találkozott, talán jó időben és jó helyen. Szó szót követett, majd a szavakat a tettek, és a hónapok alatt kialakult egy nagy volumenű kollektív, hazai tudományos műhelymunka, ahol bio magvakból kiindulva funkcionális, igen magas biológiai értékű élelmiszer készül. Szakmai partnereinkkel együtt úgy gondoljuk, hogy jelenleg ez a természetes módszerek legjobbja, amely megőrzi az arányokat, és nem tesz mást, mint engedi a természetes folyamatokat működni úgy, hogy többféle értéksokszorozó modellt ötvöz. Az eredmények és a tapasztalatok jelentősek. Bár a jelenlegi fejlesztői projekt a hetedig évébe lép, a mögötte húzódó tudományos és kutatói-tapasztalati háttér több évtizedes, és igen komoly szakirodalomra, doktori munkákra alapoz. A kutatás választ adott számos korábbi kérdésre (antinutritívok, B12 termelés a növényekben, pre- és probiotikumok immunvédő hatásai, bélrendszeri cross-talk mibenléte stb.), segített jobban érteni a szimbiotikumok működését és új megvilágításba helyezi a "plant-based" étkezést, a teljes értékű növényi táplálkozást, meglelve az eddig hiányzó láncszemeket is.
Foglaljuk tehát össze az eddig elért eredményeket és a Blnce (kiejtve: belensz) tudományos fejlesztések főbb jellemzőit, amelyek természetesen a későbbi komolyabb megismerés, vizsgálatok során bővülni fognak újabb előnyökkel, hatásokkal.
A Blnce tudományos fejlesztések részletes jellemzői 30 pontban
-
100%-ban magyar innovációs munka eredménye, a termékek Magyarországon készülnek, egyedi technológiával, világszintű kollektív szakmai projekt keretében.
-
100%-ban vegán termékek.
-
Nyers formák, így minden hőérzékeny, illékony anyag bennük marad (az ottjoni készítéskor sem érheti ezeket 42 fok feletti hőhatás).
-
48 órán keresztül csíráztatott, ökológiai gazdaságból származó magvakból készülnek.
-
A teljes magmátrixot hordozzák, azaz a külső héjrész alatti „éléskamra-réteget” is hordozzák.
-
Az aktív csíramátrixon 8-féle probiotikus tejsavbaktérium szaporodik el 72 órán át (meghatározott hőmérséklet és páratartalom mellett), amelyek a csírázott mag által előbontott anyagokból további értékes vegyületeket készítenek, így alakul ki az ún. aktív biomassza, vagy szimbiotikus (azaz immár pre- és probiotikumokat hordozó) csíramátrix.
-
Enzimaktívak, a magvak és a tejsavbaktériumok természetes enzimjeit tartalmazzák, ezek segítséget nyújtanak az emésztésükhöz, egyben tovább folytatják a munkát a gyomor- és béltraktusban.
-
Mind a csírázásnak induló magvak, mind az élő tejsavbaktérium kultúrák enzimes bioszintéziseket és biokatalizációkat folytatnak, ezek olyan termelő és átalakító folyamatok, amelyek új értékes anyagokat, vitaminokat, antioxidánsokat, prebiotikus anyagokat jelentenek.
-
Nem „emberi kéz” által felépített, mozaikszerű termékek (mint a legtöbb shake-alap a forgalomban), hanem természetes módon előálló fejlesztések (aránytartó modellek egymással egyensúlyban lévő élő sejtekkel, enzimekkel, karmester-vegyületekkel).
-
Az élő szimbiotikus anyag nagy része ellenáll a gyomor- és bélrendszer enzimjeinek, azaz a mikrobák jelentős hányada folytatja a hasznos tevékenységet a tápcsatorna mintegy 8-9 méter hosszú szakaszán.
-
Támogatják a hasznos flóra és a bélnyálkahártya közötti kémiai kommunikációt (cross-talk), amely a bélvédelem egyik fontos eleme (adaptáció, alkalmazkodó szintézis, a szervezet igényei szerint).
-
Támogatják az ún. korai hasznos bélflóra kialakulását, amely a népesség legnagyobb részénél hiányzik, sokaknál a jótékony kultúrák visszaszorulnak és a vastagbél felé tolódnak, ahol már nincs tápanyag-felszívódás. A korai flóra által szintetizált anyagok a termékek által még fel tudnak szívódni a vékonybélben, ideértve a B12-vitamint is.
-
Az ásványi anyagok és a nyomelemek hasznos ionizációs folyamatokon mennek keresztül, ez támogatja a felszívódásukat.
-
A csíráztatás és fermentáció során képződő izoflavonok, lignánok, genisztein, daidzein felszívódását támogatják a vékonybél végső szakaszán (különösen változókor esetén előnyösek, de fiatalabb korban is védő hatásúak részben ezek az anyagok a távol-keleti népek hosszú életének és egészségének titkai).
-
A hozzáadott nyomelemek (cink, réz, szelén) egy német innováció révén kerülnek a termékekhez, ami élesztőkben szervesen kötött formákat jelent, ezek hasznosulása igen jó.
-
A nyers növényi magvakban lévő és a szakirodalmak által jelzett emésztést zavaró, antinutritív anyagok (lektinek, fitátok, tripszin-inhibítorok) elbomlanak a gyártás és az emésztés során.
-
Olyan probiotikus mikrobanemzetségek kerülnek alkalmazásra, amelyek évezredek óta alkalmazkodtak az emberi szervezethez és ismerik a humán rendszerek szükségleteit (Mecsnyikov-féle kutatások).
-
A gyártás közben a magvak és a tejsavbaktériumok nagy eséllyel felhalmozzák a későbbi gyors DNS-szintézisekhez szükséges nukleotidokat, ez a jelenség a szakirodalmak szerint segítik a DNS-ek pontos másolását, a sejtmegújulási folyamatot a szervezetben.
-
Tejfehérjét, laktózt, tejszármazékot és más, állati eredetű termékekből származó anyagokat nyomokban sem tartalmaznak.
-
Általánosan hipoallergén összetevőket hordoznak (az üzembe szezámmag, olajos magvak és gluténtartalmú alapanyag bekerülnek).
-
Fehérjében gazdagok, teljes értékű proteineket tartalmaznak, az aminosavak egymást kiegészítik (komplettált formák).
-
Minden vitamint és nyomelemet hordoznak, egy részét a magvak és a mikrobák termelik, kis része hozzáadásra kerül kiegészítő jelleggel (szupplementáció).
-
Jelentős részük ún. kétszer laktofermentált forma, azaz az első beoltást követően a tejsavbaktériumok elszaporodnak, majd a folyamat végén egy második beoltást is kapnak a biomasszák, ez utóbbiak a szervezetben csatlakoznak az elsőkhöz.
-
Támogatják a vastag- és végbélben a pH-beállítást a tejsavas erjesztés segítés révén, ami igen előnyös a jelzett bélszakaszoknak (megelőzik a rothadási folyamatokat).
-
A gyártási folyamat során hasznos gamma-amino-vajsav és oryzanol képződik, amelyek segítik a vércukor- és inzulinszint szabályozását (közvetlenül a hasnyálmirigyhez jutnak), emellett a bél-agy tengely és a cross-talk fontos vezérlői (ún. karmester-molekulák).
-
Lassan felszívódó szénhidrátokat hordoznak, amely a GABA-hatással és az alacsony egyszerű cukortartalommal együtt nagy előny.
-
Segítik az agyban az éhség-jóllakottság érzés szabályozását, így a nassolás, a rendszertelen és ötletszerű étkezések ellen hatnak.
-
Támogatják az édesség- és általában az ételfüggőségek elleni küzdelmet, e téren sok jó tapasztalat gyűlt össze eddig is (a fermentált csíramátrix, a GABA, a B-komplex vitaminok és a nyomelemek együttes hatása, egyéb karmester-vegyületek mellett).
-
Támogatják a súlybeállítást, hasznos kellékei a fogyókúrás programoknak, számos tapasztalattal, eredménnyel (rövid szénláncú zsírsavak is képződnek, SCFA - short-chain fatty acid).
-
Változatos módon, sokféle szerkezeti mintázatban tartalmaznak élelmi élelmi rostokat.
-
A csíráztatás és laktofermentálás során ún. enyhe anyatej-hatású glüko- és frukto-oligoszacharidok képződnek (sokféle mintázat szerint), amelyek máig doktori disszertációk témái, és a fertőző ágensek megkötésében, valamint a hasznos kultúrák szelektív táplálásában játszanak szerepet (immunmoduláció, cross-talk, infekciók csökkentése, versengő vagy vetélkedő gátlás, prebiotikus hatások).
-
Külön tejsavasan fermentált rostokat kapnak a termékek, ezek hozzáadott értéket jelentenek, különös tekintettel a bél- és immunvédelemre. Ezek között kiemelkedő a fermentált barnarizs-korpa, mint a GABA-szintézis és a prebiotikus oligoszacharidok képzésének egyik eszköze.
-
A magvak mellett gyümölcsalapú szuperkoncentrátum-porokat (áfonya, gránátalma, banán, stb.) is kapnak a gyümölcsös shake-alapok, ezek bioflavonoidokat, oxidatív gyököket semlegesítő színanyagokat hordoznak.
-
Az innovációk gyártásakor (csírázás és fermentáció) az ún. biológiai ultracsúcsok figyelése történik, azaz a tápanyag-maximumok elérésekor a folyamatokat a kutatócsoport felfüggeszti, a biomátrixot pedig intenzív vákuumban beszárítja, majd egyéb értékes anyagokkal gazdagítja (gyümölcspor, funkcionális élesztők, második tejsavbaktérium-beoltás stb.)
-
Értéksokszorozó (multiplikáló) természetes technológiával készülő termékek, az eredeti teljes nyugvó magvak biológiai értékének 7-14-szeres növekedéséről van szó, a korábban említett antinutritív anyagok lebomlása mellett.
-
A tudományos munka a teljes gabonák hatékonyabb emészthetőségére, jobb hasznosíthatóságára épül. A jelenlegi ismeretek szerint a legmagasabb biológiai értékű nyers, gabonaalapú élelmiszerekről van szó, amit valaha természetes módszerrel gyártottak.
-
Környezettudatos gyártási modellről van szó, külön talajt nem igényel (nem foglal), víz szükséges hozzá.
-
A fajlagosan magasabb tápértékű fejlesztésekkel csökkenthetők lehetnek a mélyszegénység, élelemhiány miatt kialakuló tápanyaghiányos állapotok gyermekeknél és felnőtteknél, akár emeletes (térben többszintes) modellben is megvalósítható az előállítás (helygazdaságosság).
-
A jó hasznosíthatóság miatt az idősek, sportolók, várandós és szoptatós anyák és egyes felszívódási zavarokkal küzdők számára is segítséget nyújthatnak.
-
A szakmai modell egy új táplálkozási kultúra alapját képezheti, amelyben a csíráztatott és tejsavasan fermentált ún. szupermagvak vállalják a főszerepet. Ezek idővel a kenyérfélék, pékáruk, sőt a nyugvó magvakból készülő müzlik, gabonapelyhek helyébe léphetnek, mivel jóval kisebb mennyiséget is elegendő belőlük fogyasztani a megfelelő tápláltsági állapothoz.
-
Az élő szupermag-mátrixok rendszeres bevitelével mérhetően csökkenthető a napi általános táplálékbevitel, a korábban jelzett egyensúlyi állapotok (vércukor- és inzulinszint, éhség-jóllakottság, bélrendszeri kommunikáció, cross-talk, immuntámogató folyamatok stb.) beállítása miatt. A gabonaalapú szupertáplálékok ilyen értelemben a gazdaságos, mértéktartó táplálkozást segítik hosszabb távon.
-
Többféle formában készülnek: shake-alapok, szuperszeletek, crunchy-k, így sokoldalú, változatos módon alkalmazhatók napközben.
-
Instant, azonnal fogyasztható, praktikus kivitelűek, utazáshoz, kiránduláshoz, üdüléshez elvihetők, csak víz vagy növényi tej szükséges a shake-alapokhoz, hőhatás nélkül.
-
Káros vagy gyanús adalékanyagokat nem tartalmaznak, édesítésre szteviol-glikozidokat (szteviát), egyéb ízesítésre természetes kivonatokat alkalmazunk.
-
Az ún. smart foods, azaz az okos élelmiszerek kategóriájába tartoznak, ami azt jelenti, hogy dinamikus egyensúlyt tartanak a szervezettel, adaptálódnak hozzá, a hasznos mikrobák (cross-talk), a karmester-vegyületek (GABA, flavonoidok stb.), és a szabályozók, antioxidánsok (vitaminok, nyomelemek) révén.
-
Kiemelt hatásuk az immunrendszer mellett az agyi-idegi védelem és szabályozás, így szerepet kapnak a stresszes életvitel melletti előnytelen folyamatok visszaszorításában.
-
A velük együtt elfogyasztott (növényi) ételeket, a szakirodalmak és tapasztalatok szerint – képesek részlegesen integrálni az aktív szupermátrixhoz, azaz a vékonybélben az egyéb gabonák, hüvelyesek, olajos magvak, zöldségfélék és gyümölcsök a laktofermentált rendszerhez tudnak csatlakozni, megtalálva az egyensúlyt az emésztés során. Nyilván ez még szintén kutatási téma.
-
Élsportolók számára konkrét tapasztalatok állnak rendelkezésre, a termékek eddig két olimpián bizonyítottak, Rióban és Tokióban (cselgáncsozóknál).
-
Hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, eredendően alacsony egyszerű cukortartalom jellemző a termékekre. Nem tartalmaznak hozzáadott fruktózt és maltodextrint.
-
Zsírszegény termékek, pálmaolaj- és transzzsír-mentesek (minimális kókuszolajat csak a szeletek tartalmaznak).
Egészségre vonatkozó főbb állítások
(Slim Flash és Immunshake 5in1 termékek esetében mindegyik, a crunchy-k esetében egyes állítások alkalmazhatók, a 432/2012 EU rendelet szerint)
-
Hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.
-
Hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához.
-
Hozzájárul a szív megfelelő működéséhez.
-
Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
-
Részt vesz a normál sav-bázis egyensúly fenntartásában.
-
Részt vesz a normál szénhidrát-anyagcserében.
-
Részt vesz a makrotápanyagok és a zsírsavak normál anyagcseréjében.
-
Hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához.
-
Hozzájárul a normál DNS-szintézishez.
-
Szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában.
-
Szerepet játszik a normál fehérje- és glikogén-anyagcserében.
-
Hozzájárul a haj, a köröm, a bőr és a kötőszövetek normál állapotának fenntartásához.
-
Hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához.
-
Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
-
Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.
-
Hozzájárul a normál vörösvértest-képződéshez és a vasanyagcseréhez.
-
Szerepet játszik a sejtosztódásban.
-
Hozzájárul a normál homocisztein-anyagcseréhez.
-
Hozzájárul a fáradság és kifáradás csökkentéséhez.
-
Hozzájárul a hormonális aktivitás szabályozásához.
-
Hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez.
-
Hozzájárul a normál fogazat és fogíny állapotának fenntartásához.
-
Hozzájárul a normál csontozat és izomzat fenntartásához.
-
Részt vesz a normál aminosav-szintézisben.
-
Hozzájárul a pajzsmirigy normál működéséhez.
-
Hozzájárul az emésztőenzimek normál működéséhez.
-
Hozzájárul az elektrolit-egyensúly fenntartásához.
-
Részt vesz a normál oxigénszállításban.
-
Hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének megőrzéséhez (telített zsírokban szegények 1,5g/100 g alatti értékekkel, kivéve a csokoládés termékek, ezeknél 2 g/100 g).
-
Hozzájárul a normál látás fenntartásához.
A tárgyalt fejlesztések a következők: SLIM FLASH (többféle ízben), IMMUNSHAKE 5IN1 (kétféle ízben), BEAUTYSHAKE 5IN1, SENIORSHAKE 5IN1, LENMAG- TÖNKÖLY- ÉS FÖLDIMANDULA CRUNCHY, SZELETEK (Slim Flash, Beauty).
Bízunk abban, hogy a szakmai munkák sokaknak hasznára válhatnak a jövőben és előmozdíthatják egy jobb, minőségibb, reményteljesebb élet megélését a mindennapokban, testi, lelki és szellemi értelemben egyaránt.
A Blnce kutatócsoport és a szakmai parterek, tudományos munkatársak nevében:
Tóth Gábor