Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a weboldal működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Kritériumok

Filozófia és kritériumok – E-mentes övezet

 

1. Filozófiánk


„Nem elég pusztán élelmiszert gyártani - ez ma már nagyon kevés. Hittel és motiváltsággal, szakmai lelkesedéssel, elhívatottsággal kell rendelkezni ahhoz, hogy a polgárok egészséges, „tiszta” élelmiszerhez jussanak. Olyan termékekre van szükség, amit a gyártó vagy forgalmazó jó szívvel a saját családja asztalára is helyez, felvállal (etikai értelemben is), garantálja a hasznosságát, és igazolni is tudja azt. Ez a szemlélet vezérli az E-mentes övezet csapatát.”

Bio Gabi


Szakmai szempontok szerinti válogatás

Célunk meghatározott szempontrendszer szerint válogatott, egészségre hasznos, növényi alapú reform-, bio- és funkcionális élelmiszerek, étrendi kiegészítők, valamint az egészségvédelemmel összefüggő egyéb termékek (konyhai eszközök, kozmetikumok, stb.) bemutatása és elérhetővé tétele. Ezen felül szeretnénk, ha az ilyen termékeket fejlesztő, gyártó és forgalmazó vállalkozások is ismertebbé válnának és a hazai polgárok információt kaphatnának, hogy egy-egy készítményt hol keressenek és pontosan mit várhatnak tőle. Mivel a követelményrendszer viszonylag szigorúbb, így számos termék (még a reform- és biotermékek között is) kiesik a rostán, és csak a legalkalmasabbak maradnak az oldalon. Az oldal folyamatosan és dinamikusan változhat, bővülhet.

 

Információk elsőkézből - hitelesség

Egyfajta online élelmiszerkiállításról van szó, ahol hiteles, leinformálható bio-, reform- és funkcionális élelmiszerek, valamint más termékek találhatók, minél részletesebb leírásokkal, emellett be is szerezhetők. Lehetőség van a készítményekről kérdezni, és segítünk közvetlenül összekapcsolódni a gyártóval vagy forgalmazóval, a minél hitelesebb információk érdekében.

 

Tudományos háttér

A válogatás során előny, ha az adott terméknek van szakmai, tudományos háttere, adottak a fejlesztői és klinikai tapasztalatok, vannak pozitív fogyasztói visszajelzések. Ha lehetséges, legyen a készítmény egyedi, kézműves, és ne legyen „tömegtermék” jellege. 

Átfogó szemlélet

Az E-mentes övezet egy gondolkodásmód, ami magában foglalja a természetes alapú (mesterséges anyagoktól mentes) táplálkozást. Hangsúlyt helyez a nyersanyagok minőségére, a gyártástechnológia korszerűségére, az összetételi és tápérték adatokra. Szeretnénk, ha egy élelmiszer minden egyes négyszetcentiméterébe a lehető legtöbb tápanyag lenne „belepréselve”, a gyártás során pedig a legkíméletesebb, tápanyagmegőrző technológia kerülne előtérbe.

 

Összetételi paraméterek

Fontos szempont az adalékanyag-mentesség, azonban számos, 100%-ban természetes, adott esetben előnyös anyagnak, vitaminnak is lehet „E-száma”, így az E-mentes címszó mellett egy „káros E-mentes” részleg is jelen van (max 3E néven), ez utóbbiban maximum három, bizonyítottan ártalmatlan anyag (E-szám) lehet.

Hangsúlyos a hozzáadott finomított fehércukor-mentesség, illetve a barna nádcukrot és a bio nádcukrot is lehetőség szerint kerüljük az élelmiszerekben (kivéve az eredeti, finomítatlan, préseléssel készülőt, ez külön kapható). Barna nádcukor, illetve bio nádcukor esetében is minimális, azaz maximum 5g/100g mennyiséget tartunk még elfogadhatónak a szelektálás során.

Fontosnak tartjuk, hogy az aszalványokkal és szárított zöldségekkel készülő termékeknél kénezésmentes legyen az alapanyag, ezen felül a termékek ecetet, irritáló fűszereket (pl.: bors), állati eredetű termékeket vagy azok származékait jellemzően ne tartalmazzák. Az oldalon figyelembe vesszük az allergiát és intoleranciát kiváltó anyagokat is, amennyire lehet.

Az „E-mentes övezet-szemlélet” előtérbe helyezi és ajánlja a szakmai szempontok alapján válogatott, növényi alapú, hozzáadott cukrot és adalékanyagokat nem tartalmazó, tudományosan igazolhatóan előnyös (ha rendelkezésre áll kutatási anyag), korszerű és kíméletes technológiával készülő, magas tápértékű, növényi alapú reform- és bioélelmiszereket, funkcionális élelmiszereket, valamint kozmetikumokat és egyéb termékeket.

Ilyen értelemben nyomatékosan hangsúlyt helyezünk a minőségre (utánajárunk a technológiának), a tudatosságra, a tudományosságra és a termékek és gyártók szakmai hitelességére, elhívatottságára. 

Tudjuk, hogy ezek magas mércét jelentenek, mégis szeretnénk, ha ez a prémium oldal segíthetne azoknak, akik igazán értékes élelmiszereket keresnek a több tízezer hazai termék között. A mindennapok hajszájában kevés idő, energia jut a válogatásra, sőt gyakran ellentmondó véleményeket is hallunk egy-egy élelmiszerről. Bízunk abban, tudunk segíteni a választásban.

2. Kritériumrendszer: főszabályok és ajánlások

„Legyen az élelmiszer őszinte és egyenes, ne akarjon többet mutatni, mint amilyen valójában, sem irreális küllembeli elvárásokat teljesíteni, ha nem képes rá, a maga valójában – mindezt pusztán az eladhatóság érdekében. Az egészséges összetétel elsődleges szempont, sokkal fontosabb a tetszetősségnél és eladhatóságnál.”

Bio Gabi

 

MINŐSÉG, TUDOMÁNY, TUDATOSSÁG, HITELESSÉG

A webáruházba és a szakmailag képviselt termékek körébe viszonylag szigorúbb kritériumrendszer teljesülése esetén lehet bekerülni, amely a honlap mögött álló szakmai csapat szempontjait tükrözi.

A feltételrendszer célja: minél magasabb értékű, tápanyagokban gazdagabb, szintetikus és feltételezetten káros anyagoktól mentes, akár tudományosan igazolt módon is előnyös, növényi alapú élelmiszerek kerülhessenek a család asztalára, mind az alapanyagok, mind a feldolgozott natúr és ízesített termékek palettájából. 

Ez a fajta - szakmai szempontok szerinti - szelektálás biztosítja a honlap tudományos jellegét, a vásárlóktól (illetve a rádióhallgatóktól és olvasóktól) elvárt hitelességét.

A kritériumok között vannak olyanok, amelyek a honlapon való jelenlét alapfeltételei, és vannak, amelyek szakmai vagy piaci előnyt jelenthetnek.

 

I. Alapkritériumok

 

1. Természetesség 

Hasznos, ha minél jobban megőrizzük a nyersanyagok természetes formáit és tápértékét, ezen felül a készítményekhez nem kerülnek mesterséges anyagok. Nem baj, ha az a termék élelmiszerüzemben készül, de nem mindegy a technológia, például a hőkezelés mértéke, vagy a finomítási műveletek jelenléte, stb. Jobb a hidegen sajtolt olaj a finomított olajnál. Aromák helyett támogatjuk az illóanyagokban bővelkedő fűszereket és zöldségféléket, és azt is szeretjük, ha a lekvár ténylegesen önmagát mutatja, vagy színezésre természetes őrleményeket, koncentrátumokat használtak (pl. áfonya-, bodza vagy céklapor, stb.) mesterséges színezékek helyett.

 

2. Cukormentesség (hozzáadott cukor nélküli termékek).

A gyártás során nem kerül a termékhez finomított cukor, édesítés céljából. Ide tartozik a klasszikus finomított fehér (répa)cukor, a barna cukor, a fehér és barna nádcukor, a gyümölcscukor (fruktóz) és a szőlőcukor (glükóz) is (ezek bio formáit sem használjuk élelmiszerekben). Szintén nem kerülhet mesterséges édesítőanyag az oldalra azaz: aszpartámot, ciklamátot, szacharint, K-aceszulfamot tartalmazó élelmiszer, illetve a szukralózt is ide soroltuk. Az édesítőanyagok területén felkerülhetnek a honlapra: a kókuszvirágcukor, a mézek és méhészeti termékek, a természetes alapon készülő 100%-os szirupok (agavé, datolya, stb), a stevia és a sztevia-eritrit keverékek, a nyírfacukor (xilit) és palatinóz (A cukoralkoholok természetes alapúak).

Az élelmiszerben természetes módon előforduló cukrok nem tartoznak a hozzáadott cukor kategóriába. (Az esetek igen kis részében elkerülhetetlen a hozzáadott cukor használata, ez esetben a maximált érték 5g/100 g élelmiszer.)

3. E-mentesség

Amennyire csak lehetséges, leszorítjuk az adalékanyagok használatát, így a legelőnyösebbnek azt látjuk, ha a termék adalékanyagmentes, azaz E-mentes. Természetesen az E-számok egy része vagy természetes alapú ártalmatlan anyag, vagy akár hasznos vegyület (pl.: vitaminok, színanyagok, lecitinek, stb), így a teljes E-mentesség adott esetben szakmaiatlanságra, vagy technológiai ismerethiányra utalna részünkről. Így minden esetben mérlegeljük az E-számok jelenlétét, valamint azok milyenségét. Főszabályként maximum három nem káros (ártalmatlan) adalékanyagot (E-számot) tartalmazó élelmiszer jelenhet meg az oldalon, egységben a fogyasztóvédelmi szakmai ajánlásokkal. Ennek jegyében létrehoztunk külön „E-mentes” és „Max 3E” részleget az oldalon.

Az adalékanyagok csökkentése maga után vonta azt is, hogy a termékek természetesebbé válnak, és kevésbé lesz jellemző esetükben a világunkban megszokott – egyébként természetellenesen felfokozott – íz- és illatvilág. Ezen felül állományuk is talán elmaradhat a megszokott „nagyüzemi” termékekétől, esetleg a gyümölcsvelők fázisai szétválnak, üledékek képződhetnek.

Együtt élünk a tudattal, hogy az egészségvédelem által támasztott szigorúbb követelmények miatt az élelmiszer talán nem lesz olyan „csinos” (bár erre is van sok ellenpélda), hovatovább fel kell rázni a stabilizátor nélkül készített gyümölcslevet, mégis vállaljuk ezt a küllembeli kockázatot, cserébe a magas beltartalmi értékért. A „szebb” helyébe a „jobb” élelmiszer került, ugyanakkor sok esetben az egészséges termék tetszetős is marad.

 

4. Kén-dioxid mentesség 

Bár ez is élelmiszer-adalékanyag, érdemes róla külön szólni. A kénessavas kezelés számos iparágat érint (zöldségek és gyümölcsök), és a szakmai tanulmányok egy része ezeket ma már nem javasolja. Használatának oka főként a színmegőrzés, oxidációgátlás, az emberi szervezetben ugyanakkor rendszeres jelenléte nem előnyös. A magunk részéről a szakmai vitákat nem várnánk végig, inkább egyszerűen kiiktatjuk, a „megelőző biztonság” elve alapján. Nyilván együtt kell élnünk itt is a gondolattal, hogy a kénessavval nem kezelt szárított zöldségfélék és aszalt gyümölcsök nem leszek olyan tetszetősek, vakítóan világosak, mint kezelt társaik, élettani értékükben azonban rendkívüliek maradnak.

 

5. Állati eredetű termékektől mentes.

Tekintettel arra, hogy igen sokan valamilyen eliminációs (kiiktatásos, „mentes”) diétát folytatnak, így a tisztán növényi alapú, állati eredetű élelmiszerektől mentes (kivéve a méz és méhészeti termékek) termékpalettára épül a honlap. Egészségvédelmi szempontból a növényi táplálékok hasznosabbak, megfelelő párosítás mellett, illetve nem mellékes szempont az erőszakmentesség is.

Az élelmiszerek nem tartalmaznak húst és húskészítményt (állati eredetű zsírt sem), tojást és tojástartalmú terméket, tejet vagy tejszármazékokat, valamint halat és tenger gyümölcseit.

A (teljes értékű) növényi alapú táplálkozásnak számos élettani előnye van, amit hazai és külföldi szakirodalmak sokasága igazolt. Ugyanakkor növényi eredetű allergének lehetnek a termékekben (pl.: glutén, diófélék, földimogyoró, szezámmag, szója, zeller, stb.), amelyekre külön szűrést lehet eszközölni, és így kiválasztani a nekünk megfelelő készítményt.

A gluténmentesség nem feltétel a honlapon, de előnyt jelenthet, természetesen ezt jelezzük az adott terméknél. Hasonlóképpen szóját is tartalmazhatnak az élelmiszerek, a szójamentességre szintén szűrhetünk az oldalon. (Amennyiben szóját tartalmaz a termék, igazolni kell a GMO-mentességet, kivéve bio élelmiszernél, ahol rendelet írja elő a kötelező mentességet).

 

6. Hűtést és fagyasztást nem igényel.

A honlapon csak hűtést és fagyasztást nem igénylő, tartós termékek tudnak megjelenni (lejárati idő kulcskérdés), amelyeket valamilyen korszerű technológiával tartósítottak (hozzáadott kémiai anyag nélkül).

 

II. Előnyt jelentő kritériumok

 

1. Reformélelmiszerek közé tartozik

2. Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik (tanúsított biotermék)

3. Magyar kis vagy közepes családi vállalkozás által gyártott

4. Kézműves jellegű, nem tömegtermék

5. Hazai vagy külföldi szakmai kutatás eredménye

6. Megfogalmazhatók egészségre való hatásról szóló állítások (rendeletek alapján)

7. Klinikai eredményekkel, megfigyelésekkel igazolt hatással bír (vagy népgyógyászat általi)

8. Lebomló vagy újrahasznosítható göngyölegben kerül forgalomba

9. Gluténmentes (nem feltétel, de előny)

10. Nyers élelmiszer, illetve minél kisebb feldolgozottsági fokú

11. Korszerű, kíméletes gyártástechnológiával készül

12. Ecetet, irritáló és csípős fűszereket főszabályként nem tartalmaz


 

Tisztelettel: az E-mentes övezet csapata nevében:

Tóth Gábor

 

Balázs és Bio Gabi ajánlásával.
Az E-mentes övezet átfogó szemlélet, amely kíséri mindennapjainkat, segít az "egészséges" választásban. Természetesség, növényi és kézműves jelleg, biogazdálkodás, környezettudatosság, bőrvédelem - mindez tudományos igényességgel és gyakorlatiasan. Ez az E-mentes övezet.
tovább