Leírás és Paraméterek
A homoktövist (Hippophae rhamnoides) igen régóta gyógyhatású növényként tartják számon Ázsiában és Európában. A táplálkozástudomány fejlődésével párhuzamosan a homoktövisben lévő értékes anyagokat is egyre komolyabban vizsgálják napjainkban. A kutatási eredmények szinte várakozáson felüli jótékony hatásokról számoltak be, így bevezették például az űrhajósok étrendjébe is a homoktövis különböző vegyületeit, roboráló és immunerősítő hatása miatt.
Igen gazdag növényi szerves savakban (almasav, ecetsav, stb), és számos értékes fitokemikáliát is hordoz. Ez utóbbiak közé tartozik a xantofill, a kriptoxantin, az antociánok, a kvercetinglikozidák, a flavonoidok, a mannit, az arabináz, a ramnóz és a zsírsavak.
Az ásványi anyagok közül a vas- és a magnéziumtartalom, a mikroelemek, nyomelemek közül a réz, a cink és a mangántartalom emelhető ki. Magas vitamintartalma révén általános roboráló, fiatalító hatású. Sokan használják fogyókúrákhoz és méregtelenítő kúrákhoz, zsíroldó, májregeneráló, tisztító tulajdonsága miatt. Alkoholbetegek elvonási tüneteit hatékonyan csökkenti, ellensúlyozza, emellett hasnyálmirigy- és tüdőbetegségek esetén is előnyös a homoktövislé ivása, illetve a termés húsának bevitele. Magas antioxidáns tartalma gátolja a daganatos sejtek képződését, az immunerősítés és a vírusos fertőzések elleni védelem egyik legfőbb eszköze. Antihisztamin hatású anyagai révén segíti az allergiás panaszok visszaszorítását, nyugtató, stresszoldó hatású. Hasznos cukorbetegek számára is, színanyagtartalma miatt.
A homoktövis gyümölcshús egyik legkiemelkedőbb hatása a fekélyek (gyomor-, nyombélfekély) gyógyításában betöltött szerepe. Említendő különleges szív-és érvédő szerepe is, a számtalan növényi színanyag, fitokemikália és vitamin összhatásaként. Rendszeresen fogyasztva véd a napfény UV sugaraitól, illetve a fizikai és szellemi erő növelésének egyik eszköze. A terméshúsban lévő esszenciális zsírsavak, omega-3 zsírsavak jelentősége is kiemelkedő, amelyek az egyéb alkotókkal együtt fejtik ki preventív hatásaikat.
Összességében a homoktövishús általános hámsejt- és érfal erősítő, antibakteriális és gyulladásgátló hatású, gyomor - és bélnyálkahártya védő, rákellenes, keringési rendszert védő, májregeneráló hatású. Szerepet kap (egyéb anyagokkal együtt, pl. vörösszőlőmagliszt, színes gyümölcsök, stb.) a látás javításában és az agyi hajszálér-keringés javításában is. Szerves savai serkentik az emésztést, az immunerősítő fitokemikáliák, polifenolok, flavonoid-jellegű anyagok, ásványi anyagok és nyomelemek, valamint speciális ballasztanyagok pedig általános és széles körű betegségmegelőző hatással bírnak, melyek közül valószínűleg nem mindet ismerjük jelenleg.
Mivel a homoktövis héjában és húsában együttvéve igen komoly szinergencia (egymás hatását erősítő jelleg) jelenik meg, így előnyösebb a homoktövislé helyett a teljes gyümölcshúst elfogyasztani. Erre kínál megoldást a homoktövishús-őrlemény.
A termék nyers homoktövisből készül, a gyümölcshús magról való leválasztásával. A leválasztott húst kíméletesen szárítják, majd őrlik és azonnal fényvédő csomagolóanyagba töltik és lezárják, így megőrizhetőek a biológiailag aktív, érzékenyebb anyagok is. Íze jellegzetes, homoktövisre emlékeztető, savanykás.
Az őrleményt általában étkezés közben fogyasztjuk, naponta 1-3 teáskanállal. Müzlihez, shake-hez, leveshez, főzelékhez adjuk. A hőhatás csökkenti értékét.
Gyártó | E-free City |
Származási hely | Magyarország |
Összetevők és Átlagos tápértékadatok
100°% homoktövis
Átlagos tápértékadatok | /100 g |
---|---|
Energia | kJ | kcal |
Zsír | g |
- amelyből telített zsírsavak | g |
Szénhidrát | g |
- amelyből cukrok | g |
Fehérje | g |
Só | g |