Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a weboldal működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el
LOLO vegán céklaburger - A vashiányosok szuperfoodja!

LOLO vegán céklaburger - A vashiányosok szuperfoodja!

Gyakran okoz nehézséget télen megfelelő minőségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatni a szervezetünket, erre kínál ízletes megoldást a cékla, és a LOLO snack különleges céklaburger receptje.

A céklát nem véletlenül nevezik a tél vitaminbombájának, mivel kiemelendő a B2-, a B1- és a C-vitamin tartalma, de tartalmaz biotint, folsavat és pantoténsavat is, sőt, egy kevés A- és E-vitamin is található benne. Káliumban és magnéziumban is gazdag, de említésre méltó a nátrium-, a kalcium-, a cink-, a vas-, a mangán- és a szeléntartalma is.

Ha a céklára gondolunk, az első, ami eszünkbe juthat, az erőteljes vöröseslilás színe, és ezek a színanyagok adják különlegesen magas szabadgyököket megkötő hatását is. Ismert ugyanis, hogy egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát nagymértékben csökkenti a zöldség és főzelékfélék antioxidáns hatású (szabadgyök-megkötő tulajdonságú) flavoniodtartalma. 

A LOLO snack konyhájában olyan céklaburger készült, ami biztosan nagy kedvenc lesz, nem csak télen, a receptet pedig megosztották velünk is, íme:

LOLO vegán céklaburger-A vashiányosok szuperfoodja!

A céklapogácsához:

  • 2 dl zabliszt
  • 2 dl kenyérmorzsa
  • 1 zacskó LOLO cékla
  • 3 nagy evőkanál fehérbab
  • 100 ml fehérbab főzőlé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • kakukkfű
  • oregánó
  • kókuszzsír

A Lolo céklára öntsön annyi langyos vizet, amennyi pont elfedi. Kb 20 perc után törje össze egy villával, utána keverje össze a hozzávalókat, formázzon belőle pogácsa formát, végül egy kevés kókuszzsíron süsse meg mindkét felét.

A buci hozzávalói:

  • 250 g édesburgonya főzővíz
  • 2 1/4 tk szárított élesztő
  • 2 ek őrölt lenmag (egész lenmagot aprítóban szétzúzzuk)
  • 850 g liszt
  • 1 ek cukorhelyettesítő
  • 1 tk só

 

A buci elkészítése:

Ha mindent saját magunk, ellenőrzött alapanyagból szeretnénk elkészíteni, hoztunk egy receptet a bucira. Természetesen ha sürget az idő, akkor rengeteg fajtájú, és gyártmányú kész zsemle lisztkeveréket vásárolhat, amelybe a LOLO céklapogácsa belehelyezve ugyanolyan finom.

  1. Hámozza meg az édesburgonyát és darabolja fel 2x2 cm-es darabokra.
  2. Tegye fel egy edényben a főzővizet és forralja fel. Ha felforrt a víz, akkor dobja bele a felkockázott édesburgonyát és főzze puhára. Ez kb. 10-15 perc. Ha puhára főtt a batáta, akkor öntse le róla a vizet és aprítógépben vagy krumplinyomóval pépesítse össze.
  3. Enyhén meleg cukros vízben futtassa fel az élesztőt egy tálban.
  4. Ha felfutott az élesztő, akkor adja hozzá az összetört édesburgonyát, lenmagot és sót, majd keverje el a masszát. Ezután apránként adagolva dolgozza bele a keverékbe a lisztet. Miután összeállt a tészta, egy lisztes felületen gyúrja még egy picit, és ha szükséges, adjon hozzá még lisztet. Letakarva hagyja kelni 1-1,5 órát.
  5. Ha megkelt a tészta, darabolja fel és gyúrja meg a bucikat. Tepsire helyezve, letakarva 15-20 percig hagyja kelni a zsömléket.
  6. Kenje meg a tetejüket vízzel, és szórja meg szezámmaggal. 200 fokon előmelegített sütőben 15-20 percig süsse.

 

Jó étvágyat! :)

Balázs és Bio Gabi ajánlásával.
Az E-mentes övezet átfogó szemlélet, amely kíséri mindennapjainkat, segít az "egészséges" választásban. Természetesség, növényi és kézműves jelleg, biogazdálkodás, környezettudatosság, bőrvédelem - mindez tudományos igényességgel és gyakorlatiasan. Ez az E-mentes övezet.
tovább