Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a weboldal működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el
Horzsa Krisztina dietetikus: a ChocoArtz csokoládékról

Horzsa Krisztina dietetikus: a ChocoArtz csokoládékról

"Szerintem nincs olyan ember a földön - vagy nagyon ritka - aki ne szeretné a csokit."

Fölsorolni is lehetetlen vállalkozás a rengeteg gyártó rengeteg termékét, amivel találkozunk a kereskedelemben. Megjegyzem prémium minőségű, neves gyártók termékeiről beszélünk. Nagyon nehéz eldönteni, hogy melyiket válasszuk akár saját fogyasztásra akár másnak, ajándékba. Mi alapján választunk? Csomagolás? Ár-érték arány? Ízlés? Egészségesség?

Talán a legelső szempont mindenkinek az, hogy finom legyen, igaz? Vajon hányadik helyen áll, hogy az összetételében is egészséges legyen? Remélem ez is az elsők között szerepel.

A ChochoArtz termékei ezen kívánságaidat teljesítik, ráadásul mindegyik darab kézzel készül. Szívvel lélekkel Neked.

Jelenleg kapható ízesítések a folyamatosan bővülő kínálat mellett: Édes mangós, Édes kék (spirulina algával), Chrunchy - csokis (lenmag crunchy), valamint Szamóca - kókuszos, Pisztácia - mentás, Protein – banános (rizsfehérjével), valamint Csokoládé kókusztejjel és Étcsokoládé.

A csokoládék alapját a kolumbiai kakaó adja. A kolumbiai kakaó kiváló minőségét részben a termelés ősi technológiával történő feldolgozásának köszönheti. Ennek egyik oka, hogy a csokoládétermelés kevesebb mint 10%-a történik nagyüzemi keretek között, (az alapanyag túlnyomó része gépesítéssel nem rendelkező kisgazdáktól kerül ki) ami nagyobb rost- és aromatartalmat biztosít a terméknek. Ezen felül, mint a jó minőségű kakaók magas polifenol és antioxidáns tartalommal is rendelkeznek így védik szerzetünket a káros hatások ellen.

Manapság egyre több ember laktózérzékeny.

Azért, hogy ők is élvezhessék a termékeket, a készítők kókusztejport használnak a csokoládék készítésénél. A kókusztejpornak számos egészségre jótékony tulajdonsága van:

  • Gazdag vasforrás.
  • Szabályozza a szívműködést (növeli a hemoglobin képződését és működését), biztosítja a megfelelő oxigénellátást.
  • Élénkíti a testet, enyhíti az izomfáradtságot.
  • Antimikrobiális hatású.
  • És nem utolsó sorban FINOM.

A termékeket szójára érzékenyek is fogyaszthatják, hiszen nem tartalmaz, valamint a gyártás során sem szennyeződik szójatartalmú anyagokkal. Mindegyik ChocoArtz csokoládé csak a természetben előforduló cukrokat tartalmazza. Az édes íz kialakításához természetes édesítőszert használnak: erithritet, steviát, valamint a mangós, pisztáciás ízesítésűhöz és az étcsokoládéhoz kókuszvirágcukrot adnak. Az erithrit és a stevia kalóriatartalma szinte a nullával egyenlő, alacsony glikémiás indexel rendelkezik (a vércukorszintet nem emeli meg). A kókuszvirágcukor egy alacsony glikémiás indexű cukor, melynek nagy része szacharóz kisebb része glükóz (szőlőcukor), így a kalóriatartalma a kristálycukoréhoz hasonló, azonban tartalmaz inulint is (növényi rost) éppen azért alacsony a vércukorszint emelő hatása. A cukorbetegek, valamint inzulinrezisztensek azonban csak a napi szénhidrát figyelembevételével, abban történő beszámítással fogyaszthatják.

A Chrunchy-csokiban a ropogósságot bio lenmag crunchyval érik el, ez a lenmag egy különleges gyártástechnológiával (alacsony hőmérsékleten szárítással) előállított bio lenmag ropogós, melyhez a gyártás során szerves kötésű szelén, cink, réz is kerül. Omega-3 zsírsavakban, fehérjében és élelmi rostban gazdag, B1 vitamin forrás.

A Szamóca-kókuszos és a Protein-banános, liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsöt is tartalmaz: a fagyasztva szárítás egy különleges tartósítási eljárás, mely során a vizet tartalmazó gyümölcsöt lefagyasztják majd alacsony nyomáson a megfagyott vizet lassan felmelegítve elpárologtatják, szublimálják. Az így tartósított gyümölcsöknek számos előnye van:

  • Nem károsodnak az értékes összetevői: vitamintartalmuk, ízeik és aromáik megmaradnak és hatóanyagtartalmukban sem károsodnak.
  • Édes ízük is megmarad így hozzáadott cukor nélkül is kellemes, a gyümölcsre jellemző ízélményt kapunk.
  • Mivel a szerkezetük is megmarad így nagyon könnyen lehet díszíteni is velük. A szamócás kókuszchipses csokoládé esetében is ezt tapasztalhatjuk.

Az Édes kék kakaós szelet spirulina algát tartalmaz, mely egy nagyon erőteljes antioxidáns tartalmú alga, de számos egészségre jótékony hatással is rendelkezik (pl: vérnyomás és koleszterincsökkentő, magas fehérjetartalmú, javítja a szellemi teljesítőképességet, hangulatot).

A Protein-banán csokoládé rizsfehérje hozzáadásával készül így érik el a magasabb fehérjetartalmat. A rizsfehérje kiváló aminosav profillal, rost valamint magas E és B-vitamin tartalommal rendelkezik.

Tapasztalataim a Szamóca-kókusz, Édes kék, Crunchy-csoki és Édes mangós ízű csokoládékkal:

A csokoládék megjelenése mind a négy terméke esetén tetszetős, - az Édes kék kimondottan különleges, - fényesen selymes színűek. Az adott termékre jellemzően a felületükön aszalt mangó, liofilizált eper és kókuszchips darabok találhatóak, a lenmagosnál a durva felület jellemző a lenmag daraboknak köszönhetően, a kéken pedig a kék minta a spirulina algának tulajdonítható.

Törésükkor roppanós hangot adnak, amely a jó minőségi csokoládé egyik ismérve.

A sötétszínű, magas kakaótartalmú, és az étcsokoládé kicsit kesernyés, nem émelyítően édes ízű. Nagyon jól passzolnak hozzá a liofilizált szamóca darabok és harmonizál hozzá a kókuszchips, a mangó is kissé savanykás, édeskés ízt kölcsönöz, mely nagyon jó kiegészíti a kicsit kesernyés étcsokoládét. Könnyen olvadnak a szájban.

Mivel magas kalóriatartalma van ezért mértéket kell tartani, ajánlott adag 20 g. Ez könnyen betartható hiszen ezen prémium minőségű csokoládékat desszertként fogyasztjuk, kis egységekben is biztosítja a boldogságérzetet, telítettséget, a gasztronómiai élményt.

Összességében: A ChocoArtz termékeiről elmondható, hogy szinte a termőföldtől az asztalig kézzel készült. Vegán termék, szója,- és  laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A termékeket a cukorbetegek és inzulinrezisztensek napi szénhidrátba történő beszámítással fogyaszthatják. Kiváló rost, valamint a lenmagos változat omega3, szelén, cink, és réz forrás is.

Ezeket a csokoládékat élvezettel kell fogyasztani, minden falatot külön ízlelgetve. Finomak, jó minőségűek, egészséges összetevőket tartalmaznak. Kell ennél több?

 

Horzsa Krisztina (e cikk írója):

Dietetikus, élelmiszermérnök és szakács vagyok. Úgy gondolom, hogy a végzettségeimmel komplex tanácsot tudok adni azoknak akik betegség kezelés, testsúlycsökkentés, táplálék allergia, kismama táplálkozás és sporttáplálkozás, vagy egészségmegőrzési céllal hozzám fordulnak. Nem csak a tudomány megállapításait veszem alapul, hanem ahol tudok igyekszem (teljesség igénye nélkül) személyes tapasztalatok alapján is segíteni, hiszen vallom, hogy akkor válunk igazán hiteles tanácsadóvá ha saját bőrünkön is megtapasztaljuk a táplálkozás és az ételkészítés nehézségeit egy komplex probléma esetén. Szerencsés vagyok mert a munkám egyben a hobbim is. Szeretem a kihívásokat, az új feladatokat és nagy öröm számomra, ha pácienseimmel közösen, együttműködve érjük el a kitűzött célt.

Kapcsolódó termékek

Balázs és Bio Gabi ajánlásával.
Az E-mentes övezet átfogó szemlélet, amely kíséri mindennapjainkat, segít az "egészséges" választásban. Természetesség, növényi és kézműves jelleg, biogazdálkodás, környezettudatosság, bőrvédelem - mindez tudományos igényességgel és gyakorlatiasan. Ez az E-mentes övezet.
tovább